Scris de GhostQueen - November 30, 2020
"De foarte mare ajutor!"Scris de Hajnal Virag - November 18, 2020
"prostie maxima"Scris de miguel - November 17, 2020
""soția sa" este pronume posesiv? "Scris de Alexandra - November 14, 2020
"Este bine explicat.Scris de Iancu Mario - October 6, 2020
"este ok"Scris de Android ap - October 5, 2020
"tare"Scris de tare - October 3, 2020
Articol scris in data de: November 19, 2019 în categoria: Verbul
Subiectul gramatical stă în cazul nominativ și suferă acțiunea făcută de altcineva.
Subiectul logic (de profesor - în exemplul de mai sus) nu stă în nominativ, ci în acuzativ precedat de prepoziția “de”, “către” și este autorul acțiunii pe care o suferă subiectul gramatical. Diateza pasivă se construiește cu ajutorul verbului auxiliar “a fi”, care precizează modul, timpul, persoana și numărul.
După “Gramatica Limbii Române”, ed. a II-a, Bucuresti, 1966 pot apărea la această diateză numai verbele însoțite de pronumele reflexive care nu pot fi înlocuite cu pronume personale.
De exemplu, în “mă spăl”, pronumele reflexiv mă se poate înlocui cu pronumele personale te, îl, etc. forma verbului rămânând neschimbată - te spăl, îl spăl, ceea ce înseamnă că “a se spăla” nu este verb reflexiv, ci verb activ pronominal.
În schimb, în “mă gândesc, îmi închipui” o asemenea substituire de pronume nu este posibilă, de unde observația că cele doua verbe sunt la diateza reflexiva.
Reflexivul este de două feluri:
Celelalte categorii de verbe construite cu pronume reflexive, susceptibile de a fi înlocuite cu pronume personale constituie categoria verbelor active pronominale, în cadrul cărora se disting următoarele grupe:
Așadar, verbele pronominale sunt verbe active construite cu complemente exprimate prin pronume reflexive.